Kaotičnost hiperboličnih avtomorfizmov torusa - Lakner, Mitja (Obzornik za matematiko in fiziko, 2015)
Že v prejšnjem članku M. Lakner, P. Petek, M. Škapin Rugelj, Vrnitev Arnoldove mačke, Obzornik mat. fiz. 62 (2015) 41-52 smo definirali hiperbolični avtomorfizem torusa, ki je po nekaj korakih povrnil rastrirano sliko mačke. V tem članku pa si ogledamo preslikavo na celem torusu in ugotovimo, da je kaotična po Devaneyevi definiciji. Še prej pa se seznanimo s pojmom kaotičnega sistema in si ogledamo enostaven primer.
Keywords: chaoticity; hiperbolični avtomorfizmi; hyperbolic automorphism; kaotični sistem; mapping on the torus; preslikava na torusu