Ugotavljanje kritičnih ekoloških problemov in določanje okoljevarstvene strategije v lesnoindustrijskih podjetjih z ABC analizo - Oblak, Leon (Les (Ljubljana), 1999)
Za analiziranje, strukturiranje in razčlenjevanje problemov je iz teorije poznanih več metod. S smiselno modifikacijo lahko nekatere izmed teh uporabimo tudi pri reševanju okoljevarstvenih problemov v lesnoindustrijskih podjetjih. Najprej moramo ovrednotiti in analizirati vplive na okolje, nato pa izluščiti težiščne probleme, ugotoviti količinske učinke onesnaževanja in določiti vrstni red reševanja okoljevarstvenih problemov. ABC analiza je kvalitativna metoda, ki služi za strukturiranje in razčlenjevanje problemov. V članku je prikazana modifikacija ABC analize za reševanje okoljevarstvenih problemov in njeno praktično izvajanje na hipotetičnem lesnoindustrijskem podjetju.
Keywords: lesna industrija; environmental protection; varstvo okolja; onesnaževanje okolja; ABC analiza