PREHRANA MED DELOM Manj v lastni režiji Še lanije občina Center sodila medtiste v naši republiki, kjerje največ delavcev prejemalo bone za prehrano - kar 45 odstotkov ali okrog 25.000. Le dobra polovica /e tore/ imela organizirano prehrano med delom. Občlnski sindikatni svet je pred kratkim izdelal analizo na osnovi vprašalnikov, ki so zajeli dve tretjini zaposlenih v občinl, kar pomeni, da daje dokaj stvarno sliko o prehrani po novem letu, ko smo vrednostne bone na priporočilo republiškega sindikalnega sveta ukinlli. Pomemben je podatek, da je mora-lo lani v »lastni režiji« skrbeti za ma-lico kar 45 odstotkov ali 25.000 delav-cev, od tistih, ki so izpolnili anketne lističe za svoje ozde, pa podatki kaže-jo, da denarno nadomestilo prejema 12 odstotkov zaposlenih, torej okrog 7.000. V lastnih ozdih je prej malicalo 36 odstotkov delavcev, zdaj pa 40 od-stotkov. Iz drugih obratov družbene prehrane so lani hrano dovažali 5 od-stotkom zaposlenih in tudi letos se to število ni spremenilo. Z gostinskimi organizacijami in trgovinami za pri-pravo toplih ali hladnih obrokov je bilo lani dogovorjenih nekaj ozdov in tako organizirano prehrano je imelo 10 odstotkov delavcev, letos pa se je število povečalo na 23 odstotkov. Med tistimi 7.000 zaposlenimi, ki nimajo organizirane prehrane, tem-več prejemajo denarno nadomestilo, so na primer delavci Varnosti, Hi-storja, Komunalnega podjetja Ljub-ljana tozd Javna higiena, akviziterji Mladinske knjige in Cankarjeve za-ložbe ter vsi zaposleni v servisih. Za-radi narave dela prehrane ni bilo možno drugače urediti. Med zaposle- nimi v družbenih dejavnostih pa iz-stopajo šole - glasbena akademija (81 zaposlenih), Filozofska fakulteta (278 zaposlenih) in osnovne šole ter Opera (360 zaposlenih) ter Mestna otroška bolnica. Zanimivo je, da se je večina osnov-nih šol v Centru, kljub temu, da ima organizirano prehrano za učence, po-godbeno vezala z gostinskimi in tr-govskimi organizacijami, tako da bo-do zaposleni imeli drugačno hrano, kot učenci. Od petih osnovnih šol (Majda Vrhovnik, Jože Potrč, Preži-hov Voranc, Tone Čufar in Tone Tomšič), ki so vprašalnik izpolnile, so se le na osnovni šoli Narodnega heroja Toneta Tomšiča odločili, da bo vseh 55 učiteljev in drugih delav-cev skupaj z učenci malicalo v šoli. Podatki povedo, da ima veliko več zaposlenih v Centru od novega leta naprej bolje organizirano prehrano kot lani. Drugo vprašanje pa je, kak-šna je kakovost hrane, ki jo priprav-ljajo za delavce v posameznih gostin-skih lokalih in kuhinjah v organizaci-jah združenega dela. j. p.