Pomen družbene sprejemljivosti za uresničevanje okoljskih in prostorskih projektov - Drevenšek, Mojca (Teorija in praksa, 2008)
V članku je z zornega kota uresničevanja projektov posegov v okolje in prostor obdelan koncept družbene sprejemljivosti. Članek uvodoma obravnava probleme, povezane z opredelitvijo in razumevanjem pomena koncepta družbene sprejemljivosti projektov. Pri tem črpa z različnih strokovnih področij, od socialne psihologije, okoljske sociologije, komuniciranja o tveganjih do okoljskega komuniciranja in raziskovanja v odnosih z javnostmi. Osrednji del prispevka in njegova temeljna ambicija je oblikovati (karseda univerzalen) predlog sistematizacije merjenja družbene sprejemljivosti okoljskih in prostorskih projektov. Zato avtorici prek kritične analize definicij družbene sprejemljivosti, iz katerih izpeljeta ključna problemska področja, oblikujeta predlog sistematičnega pristopa k merjenju družbene sprejemljivosti. Poimenujeta ga "Koncept 3-3-3 merjenja družbene sprejemljivosti". Koncept 3-3-3 merjenja družbene sprejemljivosti izhaja iz treh dimenzij družbene sprejemljivosti, v okviru vsake od katerih so opredeljeni po trije kazalniki družbene sprejemljivosti. Prav tako je podan predlog merjenja družbene sprejemljivosti s tremi vrstami virov (vhodnih informacij). Avtorici v zaključku obdelata implikacije tovrstnega merjenja družbene sprejemljivosti z zornega kota načrtovanja, izvajanja in evalviranja komunikacijskih aktivnosti, katerih namen je vzpostavljanje, ohranjanje oziroma povečevanje družbene sprejemljivosti projektov ter posledično njihovo uspešno uresničevanje.
Keywords: Environment; natural environment; Okolje; Prostorsko planiranje; Spatial planning; Projects; Projekti; Odločanje; Decision-making; Odnosi z javnostmi; Public relations; Communication; Komuniciranje