Simulator vožnje vozila pri mejnem zdrsu - Veber, Boštjan (Strojniški vestnik, 2003)
Usposabljanje poklicnih voznikov zahteva njihovo pripravo na kritične vremenske razmere v prometu (dez, sneg ali poledenelo cestišče). V teh razmerah je koeficient trenja med plaščem vozila in podlago bistveno manjši kakor v običajnih razmerah. Silo sojemanja je mogoče nadzorovano spreminjati z uporabo simulatorja zdrsa vozila. Ta deluje po načelu zmanjševanja pravokotne sile z dvigom kolesa vozila in s tem posledično zmajševanja sile sojemanja pri nespremenjenem koeficientu trenja. Krmilni sistem na podlagi merjenja pravokotne sile na kolesu omogoča nadzorovano simuliranje zdrsa vozila. Prispevek predstavlja konstrukcijske resitve posameznih sklopov simulatorja.
Keywords: simulatorji vožnje; zdrsavanje vozil; krmiljenje zdrsa; rešitve konstrukcijske; zdrs; simulacija; modeliranje