Lubricants for the rolling and drawing of metals - Ćurčija, Dušan (Materiali in tehnologije, 2005)
Dan je pregled maziv, ki se uporabljajo pri valjanju in vlečenju kovin. Opisane so emulzije, suspenzije, naravna olja in masti ter sintetična maziva. Reynoldssove enačbe iz mehanike tekočin so uporabljene za izračun debeline sloja maziva na prerezu kovine na začetku deformacijske zone. Koloidna kemija je uporabljena za opis vpliva površinsko aktivnih snovi na lastnosti maziva, na debelino sloja maziva in na kot omočljivosti. Opisana so maziva za vroče valjanje na osnovi suspenzij in stekel. Posebna pozornost je namenjena odstranitvi sloja maziva s površine kovine po procesiranju, ukrepom za zavarovanje delcev pri delu in okolju.
Keywords: maziva; emulzije; suspenzije; Reynoldsove enačbe