Kemijska modifikacija PVC - Huskić, Miroslav (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
Nukleofilna substitucija klora v PVC s ksantatnimi skupinami poteka po stereospecifičnem (SN2) mehanizmu, predvsem na mezomernih delih verige. Poleg substitucije poteka še zamreževanje in razpad ksantata. Substitucija poteka hitreje s kalijevim n-propil kot kalijevim etil ksantatom. Dobljenim produktom se spremenijo polarnost, topnost in temperatura steklastega prehoda,kar omogoča uporabo produktov za cepljenje ali mešanje z drugimi polimeri.
Keywords: polimeri; PVC; kemijska modifikacija