Pregled in predstavitev dela z uporabniki s posebnimi potrebami v Valvasorjevi knjižnici Krško - Šalamon, Anja (Knjižnica, 2018)
Namen: V članku je predstavljeno delo z uporabniki s posebnimi potrebami v Valvasorjevi knjižnici Krško. Raziskali smo tudi pomen takšnega načina dela za vse udeležene. Metodologija/pristop: Z anketno metodo smo zajeli 39 uporabnikov s posebnimi potrebami, ki sodelujejo s knjižnico, in 12 zaposlenih v knjižnici, intervjuvali pa smo sedem zaposlenih v institucijah, ki sodelujejo s knjižnico ter skrbijo za osebe s posebnimi potrebami, in tri zaposlene v knjižnici. Pridobljene podatke smo analizirali in jih predstavili. Rezultati: Rezultati raziskave kažejo na visoko stopnjo uspešnosti projekta "Živim in se veselim s knjižnico". Uporabniki s posebnimi potrebami so po mnenju intervjuvancev, ki so zaposleni v institucijah in skrbijo za osebe s posebnimi potrebami, in po mnenju knjižničarke, ki se ukvarja z uporabniki s posebnimi potrebami v Valvasorjevi knjižnici Krško, napredovali na vseh področjih, spremenil se je njihov odnos do branja in knjig. Zadovoljstvo so izrazili vsi udeleženci. Pri zadovoljevanju potreb uporabnikov s posebnimi potrebami knjižnico omejujejo neprimeren fizični dostop do zgradbe in slabo urejeni prostori za te uporabnike. Nova knjižnica bo prinesla tudi boljše možnosti za vključevanje teh skupin uporabnikov v delovanje knjižnice. Omejitve raziskave: Vzorec vključuje samo uporabnike s posebnimi potrebami, ki že sodelujejo s knjižnico. Izvirnost/uporabnost raziskave: Rezultati so uporabni za Valvasorjevo knjižnico Krško, za institucije, ki so vključene v projekt, druge splošne knjižnice ter institucije, ki združujejo osebe s posebnimi potrebami in se odločajo za takšno sodelovanje.
Keywords: public libraries; special-needs users; splošne knjižnice; uporabniki s posebnimi potrebami; Valvasor Library Krško; Valvasorjeva knjižnica Krško