Radiologic-pathologic correlation of the mammographic findings retrospectively detected in inflammatory breast cancer - Caumo, Francesca (Radiology and oncology (Ljubljana), 2002)
lzhodišča. Namen naše študije je bil opisati klinične, mamografske in patomorfološke značilnosti vnetnega raka dojke. Bolniki in metode. Pregledali smo klinične in mamografske značilnosti pa tudi patomorfološke slike 22 bolnicstarih od 28 do 60 let, z vnetnim rakom dojke, ki so bile obravnavane v obdobju štirih let. Rezultati. Klinične značilnosti so bile: pri desetih bolnicah kožna rdečina, edem in zadebelitev ter vroča dojka; pri devetih bolnicah je bila tipna zatrdlina; pri eni bolnici izcedek iz bradavice; brez izrazitih kliničnih znakov pa sta bili dveh bolnici. Patomorfološke značilnosti so bile: pri osmih bolnicah embolizmi v kožnih limfatičnih žilah; pri desetih bolnicah tumorski embolizmi v krvnih žilah; pri štirih bolnicah tumorski embolizmi v limfafiičnih in krvnih žilah. Običajne radiološke spremebe so bile: pri desetih bolnicah zadebelitev kože, trabekularna zgostitev in zabrisanost strukture mamarnega tkiva. Neobičajne radiološke spremembe pa so bile: pri devetih bolnicah tumorska masa in pri dveh bolnicah maligni tip kalcinacij. Pri eni bolnici nismo našli radioloških sprememb. Po 18 mesecih sledenja bolezni samo ena bolnica iz skupine z običajnimi radiološkimi spremembami ni imela lokalne ali sistemske ponovitve bolezni, terosem bolnic iz skupine z neobičajnimi radiološkimi spremembami. Zaključki. Običajne klinične in mamografske značilnosti, opisovane pri vnetnem raku dojke, se javljajo le pri 45,4% bolnic. Naša študija kaže, da so radiološke spremembe povezane z različno prognozo bolnic. Tiste z neobičajnimi radiološkimi spremembami za vnetni rak dojke imajo boljšo prognozo.
Keywords: breast; Breast Neoplasms; Diagnosis; diagnostika; Dojka, novotvorbe; dojke; Embolija; Embolism; klinična slika; Mammography; Mamografija; Neoplasm Circulating Cells; Novotvorba, cirkulirajočih celic; onkologija; Pathology; Radiography; radiologija; rak (medicina)