Mesh smoothing with global optimization under constraints - Kulovec, Simon (Strojniški vestnik, 2011)
Optimizacija mrežnih struktur je zelo pomembna v strojniških področjih kot so dinamika, prenos toplote in materiali. Če želimo izvajati numerične analize problemov iz omenjenih področij, moramo fizični model pomrežiti. Obstajajo tudi mreže, ki jih potrebujemo za izdelavo freeform konstrukcij na omenjenih in drugih področjih. Manjši in enakomerno razporejeni elementi (trikotniki, štirikotniki) mreže nam omogočajo natančnejše rezultate, vendar pa analiza traja dlje časa. Pojavljajo se komercialni programski paketi, kjer konstantno mreženje fizičnih modelov ni dobro rešeno. Opravili smo analizo in izdelali algoritem, ki bi omenjene težave odpravil. Trenutno se za osnovne modele in renderje, predvsem pri aplikacijah navidezne resničnosti, uporabljajo trikotniške mrežne strukture. Omenjene mrežne strukture dobimo s pomočjo pomreževalnikov v modelirnikih ali kot rezultat posnemovalnika površin. Razen trikotniških mrežnih struktur se, zlasti pri večjih gradbenih jeklenih konstrukcijah, za sestavne elemente konstrukcije uporabljajo tudi štirikotniki, embami mnogo krajši in manj tvegani, če so spremembe smotrno terminirane.
Keywords: glajenje; mesh structure; mreže; mrežna struktura; sekvenčna kvadratična optimizacija; sequential quadratic optimization; smoothing; SQO; vozlišče