243 Gospodarske izkušnje. Rešitev konj ob požaru. Znano je, kako težko je spraviti konja iz hleva, ako hlev gori ali pa kako sosedno poslopje. Skušnja pa uči, da gre konj tudi ob taki priliki prav rad iz hleva, ako ga osedlamo ali pa obrzdamo. Žalibog, je to priprosto sredstvo prav malo znano, če je pa znano, ob času nevarnosti malo kdo na-nj misli. Kako konju brcanje odvaditi. O tej zadevi piše neki skušen kmetovalec to-le: Jaz sem zabil v hlevu na strop dve kljuki, in sicer tako, da ste vrvi, ki ste od njih viseli, prišle za kakih 30 centimetrov za konja. Na te dve vrvi obesil sem počez vrečo, nabasano s steljo ali kaj drugim enačim, in sicer tako visoko, da je prišla vreča v visočino poskočnega člena. Ce privežemo konja v hlevu na to mesto, precej čuti za seboj viseti vrečo, vdari nazaj, vreča odleti, a vsled svoje teže pade nazaj in konja po nogah vdari. Na to brcne konj vnovič in ponavlja vse kakih desetkrat, slednjič stisne se pa k jaslim in se boječe ozre nazaj na vrečo. Po treh ali štirih tacih-poskusih odvadil se je vsak konj brcanja. Sredstvo zoper črve {gliste) v cvetličnih loncih. Vsak, ki se peča z izgojp cvetlic v loncih, ve, tako so nadležni in tudi negnjusni črvi ali kakor jih v nekaterih krajih imenujejo gliste. Prav dobro sredstvo te nadležneže pregnati je to-le: 125 gramov že-nofove moke vsuje se v veliko škropilnico ter dobro pomeša. Ko je zmes dobro uro stala, polijemo ž njo cvetlice v loncih, vsled česar črvi prav kmalu prilezejo ca površje, kjer jih lahko uničimo. Kako kumare sveže ohraniti. Vzeti je najboljše in najbolj dovršene kumare, katere odrežimo tako, da imajo še pecelj. Odrezano kumaro dobro osušimo in jo potem namažimo z beljakom jajca, tako, da je vsa prevlečena z beljakovino. Beljakovina naredi za zrak neprodirno kožico. Ko se je enkrat tudi beljakovina posušila, obesimo te kumare s kako nitjo za pecelj v posebno suh prostor, kjer se potem dolgo sveže obdrže. Strokovnjaški list „Ham-burger Garten- und Blumenzeitung" trdi, da je mogoče, na ta način kumare ohraniti do božiča. Kako travo zatreti na tlaku in potih. Belež, to je, apno v vodi razstopljeno, kakor ga rabimo za belenje sten, zavrimo in dodenimo med kuhanjem toliko stolčenega žvepla, kolikor se ga raztopi. S to tekočino polijmo s travo zaraščeni tlak ali pot. Tudi voda, v kateri je raztopljenega veliko železnega vitrijola, ima neki tudi dober vspeh ali pa rudninske kisline, ki so onesnažene in jih ceno dobimo. Varovati se pa moramo izkopavanja trave, kajti v te zrahljane špranje se še le travno seme zaseje.