Vrnitev Bohrovega modela - Strnad, Janez (Obzornik za matematiko in fiziko, 2014)
Pred sto leti je model Nielsa Bohra opisal vodikov atom z enim elektronom. Atomov z več elektroni in molekul ni opisal tako uspešno. Novejša raziskovanja pa so pokazala, da je mogoče z modelom opisati tudi nekatere lastnosti večelektronskih atomov in molekul. Članek pojasni dimenzijsko lestvičenje, ki je vrnilo zaupanje v stari model, in navede nekaj rezultatov za energijo vodikove molekule. Novi model spodbuja preproste nazorne predstave o gibanju elektronov v atomih in molekulah.
Keywords: fizika; physics; zgradba atomov; interferenca; Bohrov model; vodikov atom; dimenzijsko lestvičenje; molekula vodika