Vplivi salicilne kisline in njenih derivatov na rastline, škodljive in koristne organizme in njihove interakcije v okolju - Gačnik, Saša (Acta agriculturae Slovenica, 2023)
Svetovna proizvodnja hrane je prisiljena v iska-nje novih pristopov za zaščito rastlin pred škodljivimi organiz-mi in okoljskimi dejavniki. Ena izmed alternativ, bi lahko bila uporaba salicilne kisline (SA) in njenih derivatov. Na splošno so učinki SA na primarni ravni ekosistema, vzpodbudni, saj pri-pomorejo k izboljšani produktivnosti in kakovosti številnih ra-stlin ter izboljšujejo toleranco na številne stresorje. Sekundarna raven učinkov SA v okolju predstavlja učinke na škodljive or-ganizme zaradi direktnega delovanja in tudi posrednih učinkov SA, ki nastanejo zaradi morfoloških in fizioloških sprememb, ko se rastlina prilagaja stresorjem. SA v veliko primerih vpliva na zmanjšanje okužb, na nekatere škodljivce pa deluje tudi od-vračalno. Rastline po napadu škodljivega organizma sproščajo v okolje hlapne spojine, predvsem derivate SA kot je metilirana SA (MeSA). Ta privablja naravne sovražnike škodljivcev, kar bi se lahko uvedlo v varovanje rastlin pred škodljivimi organizmi, saj je bilo ugotovljeno pri številnih vrstah, da MeSA nanje delu-je kot atraktant. Salicilati imajo zelo širok spekter delovanja, ki v okolju sprožajo različne vplive, ki se med seboj prepletajo in posledično vplivajo na več ravni v eksosistemu. V tem članku smo učinke salicilatov razdelili glede na različne nivoje v oko-lju, kar nam je dalo širši vpogled na potencialno uporabo sali-cilatov v kmetijstvu.
Keywords: acetil salicilna kislina; acetyl salicylic acid; biosinteza; biosinthesis; induced systemic resistance; methyl salicylic acid; metil salicilna kislina; plant protection; salicilna kislina; salicylic acid; sistemska inducirana odpornost; varstvo rastlin