Value of F-18-FDG PET in patients with cervical lymph node metastases of unknown origin - Bohuslavizki, Karl H. (Radiology and oncology (Ljubljana), 1999)
Izhodišča. Čeprav imamo danes več možnosti slikovne diagnostike, predstavljo metastaze neznanega izvora še vedno velik diagnostičen problem. Zato je bil namen naše studije opredeliti pri teh bolnikih pomen preiskave s fluor-18-fluorodeoksiglukozo (F-18-FDG) in pozitronsko emisijsko tomografijo (PET). Material in metode. Obravnavali smo 28 bolnikov, starih od 39 do 84 let, od katerih jih je imelo 24 v vratnih bezgavkah metastaze skvamozno celičnega karcinoma, 4 pa metastaze nediferenciranega karcinoma. Pri vseh bolnikih smo naredili klinični pregled, ultrazvočno preiskavo vratu in CT glave. Ker nismo uspeli odkriti primarnega tumorja, smo se odločili za preiskavo s PET. Vsem bolnikom smo intravenozno aplicirali 370 MBq F-18- FDG, po 60. minutah pa smo naredili tomografski posnetek celega telesa z aparatom ECAT EXACT 47 (921) (Siemens, CTI). Lezije, ki smo jih odkrili s PET-om, smo skušali pri vseh bolnikih oceniti tudi histološko ali s CT/MRI. Rezultati. Pri16 od 28 bolnikih je PET pokazal žarišča kopičenja radiofarmaka, ki so ustrezala potencialnim primarnim ležiščem tumorja; pri 7 bolnikih v pljučih, pri 5 v tonzilah, po 1 bolnik pa je imel takšno žarišče v submandibularni žlezi, v nazofarinksu, v larinksu in v bazi jezika. Primarni tumor smo uspeli potrditi pri 9 od omenjenih 16 bolnikih; od tega 5 v pljučih, po enega pa v tonzili, v nazofarinksu, larinksu in v bazi jezika. Tako je pri 6 od 16 bolnikih preiskava dala lažno pozitiven rezultat, največkrat v tonzilah, to jepri 3 bolnikih, en bolnik pa je odklonil nadaljnjo evaluacijo, s katero bi potrdili ali ovrgli rezultat preizkave s PET. Pri preostalih 12 od 28 bolnikihpriskava PET ni pokazala za primarni tumor sumljivih lezij. Zaključki.S preiskavo F-18-FDG PET lahko primarni tumor odkrijemo približno pri tretjini bolnikov z metastazami na vratu neznanega izvora (CUP-sindrom), zato lahko omenjeno preiskavo pri teh bolnikih smatramo za pomembno pomoč pri izbiri ustreznega zdravljenja.
Keywords: Fluorine radioisotopes; Lung neoplasms; Lymphatic metastasis; Mouth neoplasms; Neck; Neoplasms, unknown primary; Tomography, emission-computed