The effects of cutting speed and feed rate on Bue-Bul formation, cutting forces and surface roughness when machining Aa6351 (T6) alloy - Gokkaya, Hasan (Strojniški vestnik, 2008)
V predstavljenem prispevku so eksperimentalno preučeni vplivi parametrov obdelave kot sta rezalna hitrost) in podajanje na nastanek nalepka, glavno rezalno silo in površinsko hrapavost. Določeni so bili optimalni in kritični rezalni parametri. Ugotovljeno je bilo, da mora biti rezalna hitrost pri obdelavi zlitine AA6351 (T6) z neoplaščenimi karbidnimi ploščicami višja od 400-500 m/min, da ne pride do nastanka nalepka. Rezultati raziskave kazejo, da ima največji vpliv na rezalno silo in površinsko hrapavost podajanje. Kot rezultat raziskave sta bila določena optimalna rezalna sila in optimalno podajanje za minimalno površinsko hrapavost obdelovanca.
Keywords: rezanje; podajanje; zlitine; hrapavost