Chemical composition as a criterion in identifying tourmalines from the Ravne pegmatite and surrounding metapelites, Slovenia - Souvent, Petra (Geologija, 2000)
Na območju Raven smo preučili turmaline v pegmatitu in metapelitih. Vsi raziskani turmalini predstavljajo šorlitno-dravitno trdno raztopino. Pri večini turmalinov lahko opazujemo optično conarnost. Raziskave s pomočjo elektronskega mikroanalizatorja so pri turmalinih v pegmatitut pokazale kemično conarnost v optično različnih jedrih, z nižjimi vsebnostmi Ca, Mg in Ti glede na robove. Pri turmalinih v metapelitih pa smo v optično različnih jedrih zaznali nižje vsebnosti Fe, Na, Ti in višje vsebnosti Al, Mg, Ca ter Mn, glede na njihove robove.
Keywords: kemična sestava; metamorfne kamnine; mineralogija; mineralogy; Ravne na Koroškem