Grosse einkaufszentren am stadtrand vs. innerstädtischen geschäften in Ljubljana - Stare, Franz (Geografski vestnik, 2004)
Od leta 1991 se v Sloveniji v okviru procesa tranzicije kažejo deloma negativne spremembe na področju trgovine na drobno: hitra rast velikih trgovinna obrobju mest in sočasno upadanje števila malih trgovin v središčih. čeprav se je v drugih državah že pokazalo, da lahko velika nakupovalna središča na obrobju pripomorejo k propadanju mestnih središč, v Sloveniji še naprej nastajajo velika oskrbna središča zgolj na obrobjih mest. V tem članku želimo pokazati posledice tovrstnega razvoja v Ljubljani in ustrezne ukrepe, da bi jih zajezili.
Keywords: urbana geografija; mesta; mestni predeli; trgovina na drobno; prodajalne; nakupovalni centri; trgovski centri; Ljubljana