Vloga posredniških platform v tristranskem razmerju med ponudnikom, uporabnikom in posrednikom storitev - Vizjak, Katja (Podjetje in delo, 2019)
Članek raziskuje in analizira vlogo posredniških platform v okviru sodelovalnega gospodarstva, trenutno stanje njihove pravne ureditve in regulativne tendence za v prihodnje. Avtorica v prvi vrsti opredeljuje naravo posredniških platform in pojasnjuje njihovo vlogo v sodelovalnem gospodarstvu, s poudarkom na dveh najvidnejših predstavnikih ter z njima povezanih storitvah - prevozom oseb, kratkoročnim najemom nepremičnin in obema skupno storitvijo informacijske družbe. Proučitvi njunih specifik ter analizi odločitev nacionalnih in evropskih institucij sledi primerjava aktualnih regulativnih pristopov k urejanju dveh kategorij posredniških platform; prva zajema platforme, ki v pravnem prometu nastopajo zgolj kot posrednice, druga pa tiste, ki poleg storitev informacijske družbe tudi same ponujajo sektorske storitve. V nadaljevanju avtorica ugotavlja, ali se za posredniške platforme lahko uporablja že obstoječa evropska zakonodaja in nacionalne zakonodaje držav članic EU oziroma na katerih področjih bi bilo še treba oblikovati nova pravila, nato pa v zaključnem delu članka na kratko predstavi možne alternative za pravno urejanje poslovnih modelov sodelovalnega gospodarstva.
Keywords: Airbnb; gospodarsko pravo; notranji trg EU; ponudniki; posredniki storitev; posredniške platforme; sodelovalno gospodarstvo; tehnološka podjetja; Uber; uporabniki