Analiza laparoskopij pri obravnavanju neplodnega para - Vrtačnik-Bokal, Eda (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Histerosalpingografija (HSG) in laparoskopija s kromopertubacijo sta dve pogosto uporabljeni diagnostični metodi za ocenjevanje tubarne funkcije pri neplodnih ženskah. Diagnostična vrednost HSG in laparoskopije je še vedno predmet številnih razpravljanj. V naši retrospektivni analizi smo želeli oceniti vrednost HSG in laparoskopije v smislu diagnostičnega in terapevtskega postopka pri obravnavanju neplodnega para. Material in metode. Analizirali smo 362 žensk, ki so bile obravnavane na Ginekološki kliniki v Ljubljani v letih 2000 in 2001 zaradi neplodnosti. Laparoskopija je bila opravljena pri vseh 362 ženskah, HSG pred laparoskopijo pa je bila opravljena pri 185 ženskah. Rezultati. Pri 215 ženskah je bila napravljena laparoskopija zaradi primarne neplodnoti in pri 147 ženskah zaradi sekundarne neplodnosti. Patološki izvid je bil prisoten pri 79% žensk (pri 8% miomi, pri 29% policistični ovariji (PCO), pri 27% endometrioza in pri 46% tubo-ovarijske adhezije). Gdede na tubarni dejavnik neplodnosti je bila občutljivost HSG v primerjavi z laparoskopijo 0,68, specifičnost 0,52, pozitivna napovedna vrednost 0,55 in negativna napovedna vrednost 0,64. Zaključki. Lahko zaključimo, da je laparoskopija pri obravnavanju neplodnih parov koristna diagnostična in terapevtska metoda, medtem ko ima metoda HSG omejeno vrednost.
Keywords: Diagnosis; diagnostika; Endometriosis; Endometrioza; Etiology; Infertility, Female; Laparoscopy; Laparoskopija; neplodnost; Neplodnost ženska; Občutljivost in specifičnost; Sensitivity And Specificity; Surgery