Imunoregulacijsko delovanje matičnih celic iz kostnega mozga in njihova možna uporaba pri transplantaciji organov - Martinuč, Maja (Zdravniški vestnik, 2010)
Izhodišča: Čeprav je preživetje bolnikov s presajeno ledvico boljše kot pri dializnih bolnikih,pa z dolgoročnimi rezultati presaditev še vedno ne moremo biti zadovoljni, predvsem zaradi zapletov, povezanih s kroničnim zavrnitvenim odzivom in neželenimi učinki imunosupresivnega zdravljenja. Z vzpostavitvijo specifične imunske tolerance na darovalčeve tkivne antigene bi lahko preprečili oziroma izrazito omilili vse omenjene težave. Zaključki: Po uporabi krvotvornih matičnih celic iz kostnega mozga darovalca pred presaditvijo organa so s poskusi na laboratorijskih živalih ustvarili mešani himerizem, ki označuje vzpostavitev imunske tolerance prejemnika na tkivne antigene presadka. V preglednem članku bomo predstavili mehanizme, ki vodijo do vzpostavitve imunske tolerance, ter vlogo matičnih celic iz kostnega mozgav tem procesu, poleg tega pa tudi prepreke, s katerimi se srečujemo pri poskusih uvajanja rutinske uporabe matičnih celic pri ljudeh za običajno zdravljenje.
Keywords: Bone Marrow; Hematopoetska matična celica, presaditev; Hematopoietic Stem Cell Transplantation; Immune Tolerance; Immunosuppression; imunost; Imunosupresija; Imunska toleranca; Kidney Transplantation; Kostni mozeg; Ledvica, presaditev; matične celice; presajanje organov; Transplantacija himerska; Transplantation Chimera