Prostorsko načrtovanje kot orodje za zmanjševanje motorne prometne aktivnosti in izpustov toplogrednih plinov - Rikato Ružič, Lea (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2025)
Prispevek predstavlja, kako je prostorsko načrtovanje obravnavano na prometnem področju v osnutku novega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta. Za izpolnjevanje ciljev zmanjšanja emisij je treba zmanjšati uporabo vozil na fosilna goriva, pri čemer ima prostorsko načrtovanje pomembno vlogo. Nacionalni energetski podnebni načrt sledi obstoječim strategijam, državnemu prostorskemu redu in zakonodaji. Predvideva ukrepe, kot so parkirni normativi, strožje zahteve za novogradnje z vidika dostopnosti (zgoščanja in mešanja urbane strukture v bližini javnega potniškega prometa), integracija celostnih prometnih strategij in prostorskih aktov, mobilnostni načrti za večje generatorje prometa, nadgradnja nacionalnega prometnega modela s prostorsko komponento, učinkovitejše umeščanje kolesarske infrastrukture v prostor ipd. Za vsak ukrep so določeni odgovorni izvajalec, rok, kazalnik uspešnosti in ciljne vrednosti. Gre za dolgoročne ukrepe s potrebo po spremembi načrtovalske paradigme s strani vseh udeležencev oziroma sektorjev.
Keywords: dostopnost; integracija; podnebni cilji; prometno načrtovanje; prostorsko načrtovanje