Nekonjugirana hiperbilirubinemija pri novorojenčku - Groleger, Katja (Medicinski razgledi, 1998)
Pregledni članek povzema presnovo bilirubina in posledice toksičnega delovanjabilirubina na možgane. Povečano nastajanje bilirubina, manjše izločanje ali pa kombinacija obojega so lahko vzroki za nastanek neonatalne zlatenice. Po prehodu skozi krvno-možgansko pregrado se bilirubin kopiči v določenih delih možganov. Nekonjugirani, nevezani bilirubin je toksičen, predvsem za možgane novorojenčkov. Podrobnega mehanizma toksičnosti še ne poznamo, čeprav je ugotovljeno, da bilirubin deluje na encime in celične membrane. Klinična slika bilirubinske ence- falopatije v akutnem obdobju poteka v treh fazah. Pozne posledice se pogosto kažejo kot cerebralna paraliza, gluhost, lahko tudi kot umska manjrazvitost. Navedena so priporočilaza zdravljenje hude zlatenice in s tem za preprečevanje nastanka bilirubinske encefalopatije.
Keywords: Bilirubin; novorojenčki; zlatenica; Metabolism; hiperbilirubinemija; Toxicity; zdravljenje; therapy; Jaundice, neonatal; Kernicterus; Prevention and control; Infant, newborn; Hyperbilirubinemia; Etiology; Vestibular nuclei; Physiopathology