305 Preiskave novega vina. Sprejemite, drage „Novice", zaznamek mojih najnovejših preiskav novega vina (mosta), ki jo bodem vsak teden ponavljal in vam pošiljal. Želeti bi bilo, ker take preiskave so za vinorejo jako važne, da bi se tudi vinorejci drugih vinskih krajev notrudili, o takih preiskavah kaj razglasiti. Pripravljen sem pa jaz tuc*i vsakemu take preiskave proti povrnitvi mojih malih stroškov preskrbeti. Imenovanje Sladkorja Kisline grozdja % pro niille Lipnja blizo tleh . 133/4 18 „' pri brajdi . 11% 19% Skelina .... 14 13.2 Belina blizo tleh . 15% 16 „ pri brajdi . 15 16.7 Kraljevina . . . 16% 12.1 Novomesto 6. septembra 1875. Pri današnji preiskavi novega vina (mošta) ima lipnja 17% °/0 sladkorja in 17.3 „pro mille" kisline, belina 18°/0 sladkorja in 12.2 „pro mille" kisline, kraljevina 17.1% sladkorja in 9.1 „pro mille" kisline, črnina žametova 8.1 °/0 sladkorja in 22.5 „pro mille" kisline. Dosegla so imenovana prva tri plemena grozdja še precej vrhunec njim primerne mere sladkorja; toda lahko se primeri, da ga „pro mille" vprihodnje kolikor toliko zgubijo, ker se je grozdje že začelo briti, in se pri prihodnjem obilnišem dežju tudi pokvari. Razvidel sem tedaj pri tej preiskavi mošta, da ni veliko ceniti lipnje in beline; spodbadalo naj bi toraj vse vinorejce, da bi si oskrbeli in vprihodnje sadili boljša in trdnejša trtna plemena, kajti iz mehkih naših navadnih trt ne bode nikdar stanovitnega vina; jasno je pa tudi vsakemu, da se mora umni vinorejec držati tudi pravil izvedenih kemi k ar j e v vina, ako hoče pridelovati sedanjemu času primerno dobro vino do 23 ali več odstotkov sladkorja in le 5 do 6 ali 7 odstotkov „pro mille" kisline. Novomesto 13. septembra. Anton Ogulin.