Skrb za starejšo generacijo na družinskih kmetijah - Knežević Hočevar, Duška (Socialno delo, 2013)
Prispevek presoja izsledke antropološke študije o podobnostih in razlikah med kmetijami prejemnicami in neprejemnicami sredstev na podlagi ukrepov pomoči mladim prevzemnikom kmetij in zgodnjega upokojevanja glede skrbi za ostarele družinske člane. Študija je bila izpeljala v Prekmurju leta 2009, osredotočila pa se je na preverjanje rezultata predhodne anketne raziskave iz leta 2007 o odnosih med generacijami in spoloma na kmetijah v Sloveniji. Rezultat je pokazal, da je mlajša generacija kmetij prejemnic iz naslova obeh ukrepov bolj zavezana skrbeti za ostarele družinske člane v primerjavi z drugimi opazovanimi kmečkimi in mestnimi skupinami. Rezultati tokratne študije kažejo, da se kmetije prejemnice in neprejemnice sredstev na podlagi obeh ukrepov ne razlikujejo glede pričakovanj in praks skrbi za ostarele druižnske člane, saj so ta odvisna od večplastnih družinskih dogodkov in okoliščin.
Keywords: družinske kmetije; farm families; agening; staranje; rural area; rural environment; podeželje; farm transferees; prevzemniki kmetij; intergenerational relationships; Prekmurje; care for older people; medgeneracijski odnosi; oskrba; social work; starostniki; socialno delo