Primerjalnopravna analiza kazenske odgovornosti bankirjev za slabe kredite - Kvas, Nastja (Podjetje in delo, 2016)
Slovenske banke so pri odobravanju kreditov kršile lastne interne predpise in tudi zakonske predpise. Odobravali so se krediti, čeprav je bilo znano, da bilančno stanje kreditojemalca in zavarovanje nista primerna, kreditna dokumentacija je bila pomanjkljiva, niso se upoštevala mnenja risk managerjev itd. Tudi v drugih državah po svetu se srečujejo s problemom odobravanja slabih kreditov. Ta članek želi poudariti bistvene pomanjkljivosti v slovenski zakonski ureditvi in v sklopu analize tujih pravnih redov predstaviti morebitne rešitve.
Keywords: bančništvo; banke; kazenska odgovornost; krediti; kreditiranje; odgovornost; poslovno tveganje; zavarovanje