Robot z adaptivnim vodenjem za dvoročno vadbo hemiparetičnih pacientov - Trlep, Matic (Rehabilitacija (Ljubljana), 2010)
Izhodišča: Hemipareza je najbolj pogosta okvara pri ljudeh po možganski kapi. Dvoročna vadba in terapija z robotom se vse bolj uporabljata kot pomoč pri okrepitvi gibalnih sposobnosti paretičnega uda. Metode: Cilj pilotske študije je bil razvoj in ovrednotenje sistema za dvoročno vadbo, ki spodbuja uporabo obeh rok pri hemiparetičnih pacientih. Adaptiven nadzor pomoči prilagaja pomoč zdrave roke paretični. S tem spodbudimo največje možno aktiviranje paretične roke, saj se zahtevnost vadbe prilagaja njenim sposobnostim. V raziskavi so sodelovali štirje pacienti s hemiparezo v kroničnem obdobju po možganski kapi. Izvajali so tri različne naloge sledenja z dvoročnim načinom vadbe in z dvema načinoma enoročne vadbe, tako smo hoteli preveriti primernost takega sistema. Za izvedbo vaj morajo biti gibi paretične roke usklajeni z zdravo roko. Rezultati: Spremljali smo razmerje med močjo rok in uspešnostjo izvajanja naloge. Rezultati so pokazali izboljšanje gibalnih sposobnosti. Zaključki: Adaptivna pomoč osebam pomaga dokončati gibe in sočasno spodbuja uporabo paretične roke. Ugotovili smo povezanost med dvoročno vadbo in enoročno izvedbo.
Keywords: hemipareza; rehabilitacija; rehabilitacijska robotika; rehabilitation; Robotics; Stroke; Upper extremity; vocational rehabilitation