Corrosion stability of different bronzes in simulsted urban rain - Švara Fabjan, Erika (Materiali in tehnologije, 2011)
Baker ter bakrove zlitine se na vlažnem zraku pasivirajo, prihaja do nastanka t. i. patin. Najprej se tvori rdečkast kuprit, ki se nato počasi spreminja v črn tenorit. Če pa so v atmosferi agresivne zvrsti, lahko nastali kisli dež vpliva na tvorbo različnih korozijskih produktov. Patina, ki se tvori zaradi izpostavitve kislemu dežju, je odvisna tudi od sestave zlitine. V študiji smo preiskovali tri različne vrste bronastih zlitin: bron z vsebnostjo svinca, pogosto uporabljen pri ulivanju večjih bronastih spomenikov, bron brez vsebnosti svinca ter novo vrsto brona s silicijem. Elektrokemijske preiskave smo izvedli v simulirani raztopini kislega dežja, ki je vsebovala sulfate, karbonate in nitrate. Določili smo mikrostrukturne značilnosti posameznih bronov ter morfologijo korozijskih produktov. Ugotovili smo, da je najbolj korozijsko odporna zlitina bakra s silicijem, sledi recentna zlitina brez svinca, najslabše korozijske lastnosti pa ima zlitina s svincem. Nadalje smo zelektrokemijsko impedančno spektroskopijo pokazali, da se korozijske lastnosti zlitine s svincem s časom slabšajo, korozijske lastnosti zlitine brez svinca ter bron s silicijem pa se s časom izboljšujejo. Korozijski produkti na silicijevi zlitini so kompaktni predvsem zaradi homogene mikrostrukture.
Keywords: bron; korozija; metalografija; kisli dež; simulacije