Nepričakovani odraz praslovanskega jata v rezijanskem narečju slovenščine - Šekli, Matej (Slavistična revija, 2006)
V prispevku je prikazan nastanek nepričakovanega odraza praslovanskega jata v rezijanskem narečju slovenščine s primerjalnozgodovinskega jezikoslovnega vidika. Nepričakovani odraz jata v rezijanščini je po predstavljeni tezi nastal iz dveh različnih fonemskih različic le-tega. Pojav kaže na sledi dveh arhaičnih slovanskih glasovnih značilnosti v slovenščini, in sicer položaja mehčanja soglasnikov pred sprednjimi samoglasniki ter težnje odvisnosti samoglasniške kakovosti od sloglasniškega okolja.
Keywords: fonetika; jat; phonetics; praslovanščina; primerjalna lingvistika; Proto-Slavic; Resian dialect; rezijansko narečje; samoglasniki; Slovene; Slovene dialects; slovenska narečja; slovenščina