113 Obrtnija. Barvanje kisa. Marsikteri kupovalci žele imeti rumen ali pa rudec kis (jesih) in izdelovatelj mora torej kis barvati. Da se kis rumeno pobarva, se razseka 2—5 kilogramov belega pesnega sladorja v kose in se dene v železen kotel ali železen lonec, ne da bi se pridejalo kaj vode. Kotel ali lonec se dene na ogenj. Tajajoča se snov se vedno meša s kako stvarjo, dokler ne dobi temnorujave barve. Če se topeči se slador ni vedno mešal, ali je ogenj bil prehud, tako da je snov dobila črnorujavo barvo, potem naj se nikar ne rabi, ker sicer kis dobi neprijeten okus. Mej omenjenim delom se pa mora 9 litrov dobreg a vinskega kisa zavreti, potem pa precediti skozi čist platnen robec in na to se prideva stopljen slador. Ker pa tekočina rada brizga, se naj roke dobro s kako stvarjo ovijejo. Pri tem se pa slador večkrat prehitro strdi, zato se pa znova dene na ogenj in sicer tako dolgo, da zavre. Na ta način se kis tesno spoji s sladorjem. Dobila se je lepa rumena tekočina, katero se hrani v dobro zama-šenih steklenicah. S kozarcem te tekočine lahko pobarvamo 140 litrov kisa. Ce hočeš kis rudeče barvati, zmečkaj suhih borovnic in nanje nalij osmero težo dobrega vinskega kisa. To pusti mirno stati nekaj dnij v kakem gorkem kraji. Včasih jo malo premešaj. Naposled pa to tekočino precedi skozi platnen robec. K temu, kar je ostalo na robci prilij še nekaj kisa in dobro z rokami zmečkaj. Tekočino, katero si dobil, spravi v dobro zamašenih steklenicah. Jeden kilogram suhih borovnic je zadosti, da se pobarva 130 litrov kisa.