Structure, function and regulation of group IV phospholipase A2 family - Bavec, Aljoša (Acta chimica slovenica, 2011)
Skupina IV fosfolipaz A2 trenutno obsega šest encimov. Encimi katalizirajo hidrolizo sn-2 estrske vezi glicerofosfolpidov, pri čemer nastane maščobna kislina in lizofosfolipid. Največkrat je produkt hidrolize arahidonska kislina, ki se pretvarja v aktivne eikozanoide, ki imajo pomembno vlogo pri regulaciji celičnih procesov v različnih tarčnih tkivih. V tem prispevku si bomo pogledali strukturo, funkcijo in regulacijo encima PLA2IValpha in jo primerjali z ostalimi predstavniki skupine IV fosfolipaz A2, in sicer z beta, gama, delta, epsilon in zeta.
Keywords: Arachidonic Acid; Arahidonska kislina; Citosol; Cytosol; Eicosanoids; Eikozanoidi; encimi; Fosfolipaze A; Fosfolipidi; Lizofosfolipidi; Lysophospholipids; Metabolism; Pharmacology; Phospholipases A; Phospholipids