The right to a healthy living environment in the context of the European Convention on Human Rights - Zagorc, Špela (Dignitas (Ljubljana), 2025)
Čeprav več kot 150 držav priznava pravico do zdravega okolja v svojih nacionalnih ustavah, pa avtonomne, svetovno priznane človekove pravice do življenja v zdravem okolju ni. kljub odsotnosti izrecnega priznanja človekove pravice do zdravega življenjskega okolja v mednarodnem okolju le-ta obstaja in se razvija z uporabo že obstoječih medna-rodno priznanih človekovih pravic v okoljskih vprašanjih. Izvedena analiza, predstavljena v tem prispevku, implicitno oblikuje pravico do zdravega življenjskega okolja, kot ta iz-haja iz EkČP in sodne prakse EsČP. Predstavljeni prispevek se osredotoča na vsebinske in postopkovne vidike bistve-nih pravic iz EkČP, ki jih je mogoče implicitno povezati s pravico do zdravega življenjskega okolja, hkrati pa opredeli najpomembnejše dejavnike, ki zagotavljajo učinkovito uve-ljavljanje in varstvo pravice do zdravega življenjskega oko-lja v skladu z EkČP. Predstavljeni koncept modela pravice do zdravega življenjskega okolja, kot ta implicitno izhaja iz EkČP in EsČP, ponuja širši vpogled v pravico do zdravega življenjskega okolja, skupaj z obsežnimi, a temeljnimi argu-menti, ki izhajajo iz sodne prakse EsČP. rezultati opravljene analize nedvomno prispevajo k ozaveščanju in krepitvi var-stva okolja ter varstvu pravic posameznikov v zvezi z obrav-navano tematiko na nacionalni ravni.
Keywords: case law; Človekove pravice; ECHR; ECtHR; EKČP; ESČP; healthy living environment; Mednarodna sodišča; pravica do zdravega življenjska okolja; protection of human rights; sodna praksa; varstvo človekovih pravic