Analysing the benefit and effect of physical activity during menopause - Oluwayemisi David, Deborah (Annales kinesiologiae (Koper), 2025)
Namen: Vedno večja razširjenost neprijetnih simptomov, povezanih z menopavzo, skupaj z možnostjo nefarmakoloških posegov poudarja potrebo po raziskovanju sprememb življenjskega sloga, kot je telesna dejavnost. Namen te študije je bil oceniti učinke redne telesne dejavnosti na kakovost življenja žensk v menopavzi.Metode: Presečna študija je bila izvedena med septembrom 2022 in januarjem 2023 s pomočjo programa IBM SPSS Statistics (različica 23) in je vključevala 138 žensk. Standardizirani vprašalniki o kakovosti življenja (MENQOL in SF-36) ter svetovni vprašalnik o telesni dejavnosti (GPAQ) so bili uporabljeni za oceno njihove telesne dejavnosti in kakovosti življenja.Rezultati: 64 % udeleženk je bilo zmerno telesno dejavnih: v povprečju so 90 minut na teden izvajale rekreativne telesne dejavnosti, medtem ko so 75 minut na dan preživele sede. Opazili smo pomembno obratno sorazmerje med skupno telesno dejavnostjo in z menopavzo povezanimi simptomi z močnimi negativnimi korelacijami na psihosocialnem (r = –0,398, p < 0,001) in vazomotoričnem (r = –0,284, p < 0,001) področju MENQOL. Ženske, ki so izpolnile priporočilo 150 minut/teden zmerne do intenzivne telesne dejavnosti (MVPA), so poročale o znatno boljši psihološki kakovosti življenja (p = 0,025), merjeni s SF-36. Poleg tega so bile ugotovljene pozitivne povezave med telesno dejavnostjo, povezano z delom, in splošnimi zdravstvenimi rezultati, kar kaže, da imajo koristi telesne dejavnosti različne zdravstvene dimenzije. Sklepne ugotovitve: Ti izsledki poudarjajo vlogo telesne dejavnosti pri izboljšanju kakovosti življenja v menopavzi in poudarjajo pomen vključevanja prilagojenih priporočil za telesno dejavnost v tem obdobju. Za potrditev rezultatov in pridobitev globljih spoznanj priporočamo nadaljnje raziskave z objektivnimi meritvami telesne dejavnosti in večjo, bolj raznoliko kohorto.
Keywords: menopausal symptoms; menopause; menopavza; MENQOL; physical activity; SF-36; simptomi menopavze; telesna dejavnost; women; ženske