Generalised fuzzy linear programming - Usenik, Janez (JET on-line, 2023)
Linearno programiranje je najbolj uporabljena metoda optimizacije poslovnih sistemov, med katere štejemo tudi organizacijske, finančne, logistične in nasploh upravljalne podsisteme energetskega sistema. Veliko praktičnih problemov je mogoče izraziti v obliki linearnega programa, ki ga nato rešimo s simpleksno metodo 1. Razvoj linearnega programiranja je doživel vrsto nadgradenj, posplošitev in dopolnitev. V zadnjih letih je še posebej zanimiva možnost, da so odločitvene spremenljivke in koeficienti mehka števila – v tem primeru gre za mehko linearno programiranje. Ko pa v ta program uvedemo še pojem generalizacije v Wolfejev pomenu 1, govorimo o generaliziranem mehkem linearnem programiranju (GMLP). Usenik in Žulj 2 sta razvila postopke reševanja takšnih programov in dokazala eksistenco optimalne rešitve. V članku opišemo algoritem simpleksnega postopka za GMLP, ki omogoča izračun optimalne rešitve, in na koncu dodamo numerični primer, ki ilustrira izvedeni algoritem.
Keywords: fuzzy linear programming; generalised fuzzy linear programmin; generalised linear programming; linear programming; linearno programiranje; mehko linearno programiranje; posplošeno linearno programiranje; posplošeno mehko linearno programiranje