Museales Storytelling und neue Medien - Morf, Miriam (Scripta manent (Ljubljana), 2025)
V dobi vse večje digitalizacije in naraščajočega vpliva medijev muzeji razvijajo različne inovativne komunikacijske strategije, s katerimi želijo pritegniti mlade obiskovalce in jih spodbuditi k aktivnemu spoznavanju zgodovinskih vsebin. Avtorica v prispevku preučuje didaktični potencial interaktivnih stripovskih romanov, ki jih ustvarjajo muzeji in fundacije, za uporabo pri pouku nemščine kot tujega jezika. Najprej oriše ključne značilnosti sodobnih stripovskih romanov s področja muzejske komunikacije, nato pa prikaže, kako je te formate mogoče uporabiti za razvijanje jezikovnih, kulturnih in medijskih kompetenc v razredu. Posebno pozornost nameni povezovanju avtentičnega zgodbarjenja, vizualnih dražljajev in interaktivnih elementov, ki nimajo zgolj motivacijskega učinka, temveč tudi podpirajo trajnostne učne procese. Prispevek sklene z nekaterimi razmisleki in pogledom na prihodnje raziskovalne cilje, ki bodo osredotočeni na vlogo družbenih omrežij v muzejskem kontekstu, širitev razstavnih prostorov v digitalna okolja in vključevanje digitalne kulturne ponudbe v poučevanje jezika.
Keywords: DaF-Unterricht; digital storytelling; digitales Storytelling; digitalno zgodbarjenje; interactive graphic novels; interaktive Graphic Novels; interaktivni stripovski romani; lessons of German as a foreign language; museum communication; Museumskommunikation; muzejska komunikacija; poučevanje nemščine kot tujega jezika