Pljučnica, povzročena s Candido krusei, kot zaplet zdravljenja tubo-ovarijskega abscesa - Uranjek, Jasna (Zdravniški vestnik, 2006)
Pogostost okužb, povzročenih s Candido glabrato in Candido krusei, ki sta boljodporni na flukonazol kot Candida albicans, narašča pri hospitaliziranih bolnikih, še posebej med bolniki v intenzivnih enotah. Posebej nevarne so sistemske okužbe z vrstami Candide. Pljučnica, povzročena z vrstami Candida, najpogosteje Candido albicans, redkeje z ostalimi, je resna okužba, posebej pri imunsko oslabelih bolnikih, in je pogosto smrtna. V prispevku opisujemo primer hude okužbe pljuč s Candido krusei, odporno na flukonazol, pri 42-letni, sicer zdravi bolnici, s počenim tubo-ovarijskim abscesom, posledičnohudo sepso in septičnim šokom. Primarni vzrok abscesa je bila ascendentna okužba rodil z E.colli in Staph. chromogenes, ki je nastala po dolgoletni (17 let) uporabi materničnega vložka (MV) brez rednih ginekoloških pregledov. Kljub operativnemu in intenzivnemu podpornemu zdravljenju prizadetih organov ter večtirnemu empiričnemu antibiotičnemu zdravljenju, vključno s flukonazolom, se je stanje bolnice kritično slabšalo vse do specifikacije gliv in uvedbe specifičnega antimikotičnega zdrav jenja za Candido krusei z vorikonazolom. Po uvedbi tega zdravila se je zdravljenje uspešno zaključilo. Zaključki Povezava med starostjo bolnic, časom uporabe MV in zapletenostjo poteka pelvičnega vnetja (PV) se je pri naši bolnici kazala vseptični prizadetosti vseh organov s prevladujočo prizadetostjo pljuč. Pljučnica, povzročena s Candido, je zelo redek pojav pri nenevtropeničnih bolnikih. Še posebej redka je okužba z vrstami ne-albicans . Okužbo s Candidokrusei pri naši bolnici povezujemo s splošno oslabelostjo in imunsko prizadetostjo ob hudo potekajočem pelvičnim vnetjem (PV) zaradi dolgotrajne uporabe MV. Opisana okužba s Candido krusei zahteva takojšnjo specitično antimikotično zdravljenje. To je bila prva tovrstna okužba v naši intenzivni enoti.
Keywords: Adneksitis; Adnexitis; Adult; Adverse Effects; Candida; Candida krusei; infekcijske bolezni; Intrauterine Devices; Intrauterini vložki; Kandida; Odrasli; pelvično vnetje; Pljučnica; Pneumonia; therapy; zdravljenje