Obhajanje zakramenta svete birme in njeni teološki ter liturgično-glasbeni vidiki - Oblonšek, Cecilija (Edinost in dialog, 2025)
V prispevku ugotavljamo, da zaradi nekaterih poudarkov naše pastoralne prakse v okviru podeljevanja zakramenta birme teologijo tega zakramenta zaznamuje določena negotovost, zaradi česar prihaja do zamegljenega razumevanja logike prejema zakramentov uvajanja, v okviru katerega bi morala biti evharistija tista, ki je vrhunec in cilj »uvajalne« dobe, birma pa je eden od zakramentov uvajanja, in ne zakrament služenja, kot se v našem okolju podzavestno dojema. V okviru tega zavedanja smo vzeli v ozir predvsem sámo obhajanje zakramenta birme znotraj maše, ki lahko v naši pastoralni praksi bodisi potrdi bodisi razvrednoti poudarke zakramenta. Liturgična glasba znotraj obreda lahko pripomore k slovesnosti obreda, hkrati pa je priložnost, da preko péte liturgije birmancem predočimo ključne poudarke delovanja Svetega Duha, jih soočimo z dragocenimi glasbenimi zakladi vesoljne Cerkve in jim omogočimo, da vstopajo v odraslo vero.
Keywords: birma; choral singing; confirmation; inculturation; inkulturacija; koralni spevi; liturgical music; liturgična glasba; sacraments; zakramenti