Doppler ultrasound in the diagnosis and follow-up of the muscle rupture and an arteriovenous fistula of the thigh in 12 year boy - Pavčec, Zlatko (Radiology and oncology (Ljubljana), 2006)
Izhodišča. V članku avtorji na kliničnem primeru prikazujejo natančnost neinvazivnih slikovnih metod, zlasti Dopplerskega ultrazvoka pri ocenjevanju mišične poškodbe in obskeletnih žilnih nepravilnostih v mehkih tkivih. Prikaz primera. Obravnavali so 12-letnega dečka s poškodbo desne štiriglave stegenjske mišice, kjer je nasta mišična ruptura. Po operaciji so z običajnim 2-dimenzionalnim ultrazvokom videli ponavljajoči hematom. Z ultrazvočno preiskavo so pravtako ugotovili hipervaskularizirano področje in posumili na žilno nepravilnost (angiom). Ko so prekrvavljenost bolnikovega stegna pregledali z Dopplerskim ultrazvokom, so menili, da ima lahko bolnik arterijovenozno fistulo, ki je nastala po poškodbi. Podobnega mnenja so bili preiskovalci v pediatrični bolnici, kjer so dečka ponovno pregledali z Dopplerskim ultrazvokom. Vendar digitalna subtrakcijska angiografija, ki so jonaredili 8 mesecev po poškodbi, ni potrdila izvidov ultrazvočnih preiskav. Zato so 11 mesecev po poškodbi naredili računalniško tomografsko angiografijo,ki je jasno pokazala spremembe, ki so bile že večkrat opisane ob predhodnih ultrazvočnih preiskavah. 14 mesecev po poškodbi je bolnika operiralžilni kirurg in lclinično stanje se je znatno popravilo. Kljub preiskavam in kirurškemu posegu vzrok nastanka fistule pri dečku ni popolnoma pojasnjen. Zaključki. Ob neobičajnih ponavljajočih hematomih, ki nastanejo po poškodbi, je indicirana Dopplerska ultrazvočna priskava. Z računalniško tomografsko angiografijo laho natančneje opredelimo ultrazvočno vidne spremembe.
Keywords: Angiografija digitalna, subtrakcijska; Angiography, Digital Subtraction; Arteriovenous Fistula; Arteriovenska fistula; Child; diagnostika; Etiology; Femoral Artery; Femoral Vein; Femoralna arterija; Femoralna vena; Hematom; Hematoma; Injuries; Mišica skeletna; mišice; Muscle, Skeletal; Otrok; poškodbe; Ruptura; Rupture; Ultrasonography; ultrazvočna diagnostika