Diagnostična vrednost razmaza sputuma in endotrahealnega aspirata, obarvanega po Gramu - Tomič, Viktorija (Zdravniški vestnik, 2002)
Izhodišča. Čeprav je mikroskopski pregled obarvanih razmazov kužnin v mikrobioloških laboratorijih že desetletja eden osnovnih diagnostičnih testov,so mnenja o uporabnosti razmaza respiratornih kužnin pri začetni obravnavi bolnikov z okužbami spodnjih dihal še vedno deljena. Zanimala nas jepovednost mikroskopskega pregleda sputuma in endotrahealnega aspirata pri neselekcionirani skupini bolnikov. Material in metode. V sedemmesečnem obdobjusmo pregledali 1739 sputumov in 88 aspiratov traheje. Vsem kužninam smodoločili ustreznost za nadaljno kultivacijo glede na vsebnost celic ploščatega epitela in polimorfonuklearnih levkocitov. Izvide mikroskopskega pregleda razmazov, obarvanih po Gramu, smo primerjali s kulturo kučnin. Rezultati. Zaradi neustreznosti smo zavrnili 48% sputumov. Ugotovili smo, da je občutljivost razmaza za Streptococcus pneumoniae 61%, za Haemophilus sp. 74% in za Moraxello catarrhalis 73%. Kadar so v razmazu prevladovale tipične oblike bakterij (npr. po Gramu pozitivni lancetni diplokoki), sta se kultura in izvid razmaza vedno ujemala. Zaključki. Mikroskopski pregled razmaza sputuma in endotrahealnega aspirata, obarvanih po Gramu, je uporabna in potrebna preiskava.
Keywords: Aspiracija; Aspiration; bacteria; bakterije; Diagnosis; diagnostika; dihala; Dihala, infekcije; Gram pozitivne bakterije; Gram-positive bacteria; infekcije; Isolation and purification; Microbiology; mikrobiologija; Respiratory tract infections; Sapnik; Sputum; Trachea