Test aktivacije bazofilcev (BAT) v in vitro diagnostiki pri preobčutljivosti za strup kožekrilcev - Premoša, Andreja (Zdravniški vestnik, 2008)
Izhodišča Test aktivacije bazofilcev je metoda, pri kateri s pretočnim citometrom v periferni krvi merimo izražanje označevalcev na površini bazofilcev. Vzorec krvi stimuliramo z določeno količino alergena, ki navzkrižno poveže protitelesa IgE na njihovi površini. V alergološki diagnostiki se označevalec CD63 uporablja pri diagnozi alergijskih bolezni takojšnjega tipa, ki jih pogojujejo protitelesa IgE za klasične vdihane alergene, lateks, hrano, zdravila in strupe kožekrilcev. Test je dobrodošel tudi pri boleznih brez IgE, kot sta preobčutljivost za nekatera zdravila in nekatere oblike urtikarije. Za potrditev diagnoze po piku kožekrilca se izvedejo kožni testi in merijo specifična protitelesa IgE v serumu. Včasih pride do neskladnosti med anamnezo in rezultati potrditvenih testov. V takih primerih nastane potreba po dodatnih testih, med katerimi se zadnja leta vse bolj uveljavlja merjenje aktivacije bazofilcev s pretočnim citometrom. Bolnikiin metode V Laboratoriju za klinično imunologijo in molekularno genetiko Bolnišnice Golnik smo od leta 2004 do februarja 2007 izvedli BAT za 127 bolnikov z anamnezo anafilaktične reakcije po piku kožekrilca. Zaključki Ugotovili smo, da je BAT visoko občutljiva in specifična metoda, ki omogoča dokaz senzibilizacije, napoveduje stranske učinke specifične imunoterapije in razmeji klinično pomembne in nepomembne epitope. S to tehniko smo dobili tudi nove podatke o mehanizmih in učinkih imunoterapije pri preobčutljivosti za kožekrilce.
Keywords: alergologija; Basophil Degranulation Test; Bazofilna degranulacija, testi; Bee Venoms; Čebelji strupi; diagnostika; Flow Cytometry; Hypersensitivity; IgE; Kožni testi; metode; občutljvost; Osji strupi; piki žuželk; Preobčutljivost; Pretočna citometrija; Skin Tests; strupi; Wasp Venoms