Counting of even and odd restricted permutations - Baltić, Vladimir (Ars mathematica contemporanea, 2016)
Naj bo ?$p$? permutacija množice ?$\mathbb{N}_n = \{1, 2, … , n\}$?. Vpeljemo tehnike za določitev števila ?$N(n; k, r, I; π)$?, števila sodih ali lihih omejenih permutacij ?$\mathbb{N}_n$?, ki zadoščajo pogojem ?$-k \le p(i) - i \le r$? (za poljubni naravni števili ?$k$? in ?$r$?), ?$p(i) - i \notin I$? (za neko množico ?$I$?) in ?$π = 0$? za sode permutacije in ?$π = 1$? za lihe permutacije.
Keywords: eksaktno preštevanje; even and odd restricted permutations; exact enumeration; permanente; permanents; recurrences; rekurzivne zveze; sode in lihe omejene permutacije