Črno na belem - fehéren feketén. Pomenske razsežnosti črne in bele barve v slovenski in madžarski frazeologiji - Bernjak, Elizabeta (Slavistična revija, 2007)
Prispevek obravnava pomenske razsežnosti črne in bele barve v slovenski in madžarski frazeologiji v luči kognistivnega jezikoslovja, tj. simbolno ter metaforično funkcijo črne in bele barve pri konceptualizaciji abstraktnih domen in nujno jezikovno (frazeološko) realizacijo. Simboli in metafore niso samo jezikovni znaki, ampak so tudi sestvine mentalnih procesov, ti pa so bolj ali manj univerzalni, kar se odraža tudi v visoki stopnji konvergentnosti barvnih frazemov v obravnavanih jezikih.
Keywords: črna in bela barva; frazem; frazeologija; Hungarian language; iconicity; ikoničnost; madžarščina; metaforika; metaphor; phraseological unit; phraseology; simbolika; Slovene language; slovenščina; symbolism; the colours black and white