Simulation of commissioning in warehouse - Hren, Gorazd (JET on-line, 2016)
Za razumevanje obnašanja dinamičnih sistemov in verificiranje kreiranih modelov in procesov v časovnih okvirjih je nujna izvedba simulacijskih študij. Čeprav je količina podatkov in časa potrebnega za pripravo simulacij obsežna, 3D simulacije omogočajo bistveno boljši vpogled in razumevanje delovanja sistema. Članek opisuje uporabo 3D animacij za prikaz delovnega toka v skladišču z uporabo standardnih animacijskih tehnik spletnih brskalnikov ali samostojnih aplikacij. Kakovost 3D aplikacij na spletu je odvisna od obnašanja objekta in stopnjo interakcije, ki jo omogoča. Koncept standarda X3D z vozlišči in objektno usmerjenimi funkcijskimi lastnostmi je dobra osnova za simulacijo v virtualnem okolju. Za vmesnik uporabljamo XML in sistem zapisovanja karakteristik vozlišč s parametri pri čemer uporaba dinamična XML Shema poenostavlja izvajanje kode za avtomatsko generiranje vozlišč in njihovega obnašanja. Raziskava in kreiranje specializirane aplikacije nam omogoča prikazati prednosti X3D modela, za vizualizacijo in pripravo interaktivnih parametrov za spreminjanje funkcij v skladišču med komisioniranjem. Izpostavljene so glavne značilnosti in predlagan nov pristop za doseganje višjega nivoja realističnosti prikaza delovnega toka v virtualnem skladišču. Z simulacijami pridobljene informacije je mogoče neposredno uporabiti za optimiranje procesov v skladišču.
Keywords: commission; komisioniranje; skladišča; visualization; vizualizacija; warehouse; X3D; XML