Correlation and path coefficient analysis of yield and yield components of some Ethiopian faba bean (Vicia faba L.) accessions - Hiywotu, Andualem Muche (Acta agriculturae Slovenica, 2023)
Poznavanje korelacije in usmerjene multiple regresijske analize omogoča žlahtniteljem posreden izbor za izboljšanje lastnosti kot je pridelek zrnja, na katerega vplivajo v naravi številni dejavniki. Namen te raziskave je bil izmeriti povezave med pridelkom in z njim povezanimi lastnostmi in določiti pomembne lastnosti za posreden izbor izboljšanja pridelka zrnja pri bobu. Enainosemdeset akcesij boba je bilo ovrednotenih v 9 × 9 nepopolnem bločnem poskusu na raziskoval-nem polju Bahir Dar University, v območju Mecha, v deževni dobi pridelovalne sezone 2019. Rezultati korelacijske analize so odkrili, da je pridelek zrnja visoko značilno (p < 0.01) in pozitivno feno- in genotipsko povezan z višino rastlin, dolžino strokov, številom strokov na rastlino, številom poganjkov na rastlino, biomaso, maso 100-semen. Usmerjena multipla regresijska analiza je pokazala, da so bili večji neposredni pozitivni učinki na pridelek zrnja izraženi s pridelkom biomase in žetvenim indeksom na feno- in genotipski ravni. Na osnovi teh rezultatov bi se te lastnosti lahko uporabile kot posredni selekcijski kriteriji za za izboljšanje pridelka zrnja pri bobu
Keywords: bob; coefficient analysis; correlation; faba bean; korelacija; multipla regresijska analiza; posredna selekcija; selekcijski kriteriji; Vicia faba; yield components