Preverjanje moči gesel - Taneski, Viktor (Uporabna informatika (Ljubljana), 2025)
Gesla kljub razvoju alternativnih metod ostajajo najpogostejši način overjanja, zato je njihova moč še vedno ključnega pomena. Ob pomanjkljivostih obstoječih merilnikov moči gesel članek obravnava razvoj naprednega pristopa za njihovo preverjanje moči. Predstavljeno je spletno orodje za preverjanje moči moči gesel, ki temelji na markovskih verigah in uporablja tri modele, trenirane na različnih podatkovnih množicah. Orodje je bilo testirano na 10.000 geslih in primerjano z devetimi obstoječimi spletnimi merilniki. Za dodatno preverjanje je bila izvedena tudi analiza odpornosti na napade z uporabo verjetnostne kontekstno proste slovnice. Rezultati kažejo konkurenčno delovanje razvitega modela, a z rahlim zaostankom za najboljšimi rešitvami. Članek tako potrjuje uporabnost verjetnostnih modelov pri praktičnem izboljševanju varnosti gesel.
Keywords: Markov chains; Markovske verige; odpornost na razbijanje gesel; password cracking resistance; password strenght estimation; preverjanje moči gesel; probabilistic models; secure passwords; varna gesla; verjetnostni modeli