Analysis of the influece of ungulates on the regeneration of Dinaric fir-beech forests in the research site Trnovec in the Kočevje forest managementregion - Jarni, Kristjan (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2004)
V gozdnogospodarskem območju Kočevje so v obdobju 1970-2000 zgradili 152 gozdnih ograj, ki so namenjene zaščiti pomladka in mladovja pred velikimi rastlinojedi in preučevanju vpliva populacij jelenjadi in srnjadi na razvoj rastlinja. Poprečna velikost ograjene površine je 0,71 ha. Z vzorčenjem na transektu (N=42 ploskev, 4x4 m) v raziskovalnem objektu Trnovec smo podrobno raziskali sestavo in strukturo pomladka in drugega rastlinja v zeliščni in grmovni plasti na ograjeni in neograjeni površini. Analizo rastlinja smo dopolnili s tremi fitocenološkimi popisi. Pri parni primerjavi smo ugotovili značilne razlike v višinski strukturi in sestavi pomladka. Na ograjeni površini smo evidentirali več mladic, ki so višje od 50 cm, in znatno večje število mladic jelke (Abies alba), javorja (Acer pseudoplatanus), bresta (Ulmus glabra) in drugih minoritetnih drevesih vrst. Značilne so tudi razlike v sestavi in obilju zelnatih rastlin. Ob izključitvi vpliva jelenjadi in srnjadi poteka naravna obnova povsem nemoteno.
Keywords: bukev; jelenjad; jelka; jelovo-bukovi gozdovi; srnjad