List 96. Gospodarske skušnje. (Cebulja zakuretinoj. Čebulja odvrača ku-retini mnogotere bolezni in jih tudi ozdravlja. Na Angleškem pokladajo drobno sosekane čebulje ku-retini, posebno mladim piščetom, dva-ali trikrat na teden, kolikor se ji je zobati poljubi; če se ji en-maio moke primeša, je pa še bolje. (Da koruzni sterii silo veliki zrastejo), se priporoča v časnikih, naj se na steblu le enemu storžu lasje puste in vsim drugim pa naj že porežejo, preden so še popolnoma zrastli; na to vižo — pravijo — pridejo redivni sokovi, namest da bi sepo-delali v lase, zernu v storžih na dobro. Za cvet se pa nek ni bati, ker je cvetni prah iz las enega storža zadosti, da opleni več storžev. Po tem potu so storži že rastli 20 pavcov dolgi. — Prodajamo, kakor smo kupili. Naj se skusi! (Za prešičjo rejo). Zdrobljenega oglja se osuje v kak kot svinjaka, da ga prešiči zobljejo, kolikor se jim ga poljubi, še bolje je pa, ako se v prah stolčenega oglja med navadno pičo večkrat pomeša. Po oglju (iz derv) se spitajo prešiči prav dobro. (Zoper pol&e na polji) je med mnogimi pripo-ročanimi pomočki žgano apno naj bolje, pa ni dosti, da se setev le enkrat ž njim poštupa, treba je jo saj dvakrat poštupati, in sicer v drugikrat takrat, ko gospodar zapazi, da so polži s svojo žlezo pervikrat poštupano apno pobrisali.