Slovene poetry in the U.S.A. - Maver, Igor (Acta neophilologica, 1999)
Članek obravnava delo Ivana Zormana (1889-1957), v Sloveniji rojenega pesnika, skladatelja in zgodnjega prevajalca slovenske književnosti v angleščino, ki je od svojega ranega otroštva živel v Združenih državah. Osredinja se na njegovo relativno obsežno produkcijo kot prvega širokopoteznega prevajalca slovenskih pesnikov v angleščino, kar doslej ni bilo dovolj raziskano. Izbor tekstov za prevod in njihova ustreznost sta analizirana v njegovi zbirki pesniških prevodov Slovene (Jugoslav) Poetry, ki jo je izdal v samozaložbi leta 1928 v Clevelandu.
Keywords: Zorman, Ivan, 1889-1957; emigrantska književnost; slovenski izseljenci; ameriški Slovenci; United States of America; ZDA; Slovene literature; slovenska književnost; prevodi