Sepsa na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja Splošne bolnišnice Celje v letih 2000-2003 - Lešničar, Gorazd (Zdravniški vestnik, 2005)
Izhodišča. Namen naše raziskave je bil ugotoviti incidenco sepse, njene povzročitelje in izvor okužbe pri bolnikih, ki so se v l. 2000-2003 zdravili na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja Splošne bolnišnice v Celju. Bolniki in metode. Z retrospektivno raziskavo smo proučili zdravstveno dokumentacijo 7260 bolnikov, ki so se v l. 2000-2003 bolnišnično zdravili na našem oddelku. Od 7260 sprejetih bolnikov v l. 2000-2003 smo z retrospektivno raziskavo ugotovili, da jih 816 (11,2%) izpolnjuje merila za diagnozo sepsa. Pri opredeljevanju bolnikov s sepso smo upoštevali dodatna in strožja merila, kot jih navaja literatura. Rezultati. Izvor sepse (žarišče) smo prepoznali privseh 816 uvrščenih bolnikih, povzročitelja pa smo dokazali pri 460 (56,4%),od tega le pri 70 (8,6%) bolnikih iz hemokulture, iz drugih kužnin pa pri 390 (47,8%). Pri bolnikih s prepoznanim povzročite jem (460 oseb) so prevladovale po Gramu negativne bakterije (332 bolnikov, tj. 72,2%). Če upoštevamo le osamitve iz krvi (70 oseb), je prevladovanje po Gramu negativnihbakterij manj izrazito, tj. v 38 primerih (54,3 %). (Izvleček skrajšan pri 2000 znakih).
Keywords: Bacteria; Bakterije; Bolnišnice splošne; Epidemiology; Escherichia Coli; Etiology; Hospitalizacija; Hospitalization; Hospitals, General; Incidenca; Incidence; infekcijske bolezni; Isolation And Purification; Retrospective Studies; Retrospektivne študije; Salmonella; Sepsa; Sepsis; Staphylococcus Aureus