FRANT I OIO FRANT Avtorji: Milena Bučar-Miklavčič, Ohranjanje, Ohr anjanje, Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Bojan Butinar, vrednotenje, vr ednotenje, Erika Bešter, Jakob Fantinič, karakter kar izacija akter Katja Fičur, Teja Hladnik, Gašper Kozlovič, in zbiranje in zbir Vasilij Valenčič, Saša Volk, genskih viro genskih vir v oljk o Alenka Baruca Arbeiter, Maja Podgornik FRANTOIO: Ohranjanje, vrednotenje, karakterizacija in zbiranje genskih virov oljk Avtorji: Milena Bučar-Miklavčič, Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Bojan Butinar, Erika Bešter, Jakob Fantinič, Katja Fičur, Teja Hladnik, Gašper Kozlovič, Vasilij Valenčič, Saša Volk, Alenka Baruca Arbeiter, Maja Podgornik Tehnični urednici: Maja Podgornik, Alenka Obid Avtorji fotografij: Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Jaka Jeraša, Milena Bučar-Miklavčič, Maja Podgornik, Jakob Fantinič, arhiv ZRS Koper Oblikovanje in prelom: Alenka Obid Založnik: Znanstveno-raziskovalno središče Koper, ANNALES ZRS Za založnika: Rado Pišot Spletna izdaja, dostopna na: http://www.zrs-kp.si/index.php/re-search-2/zalozba/monografije/ Koper, 2022 Publikacija je nastala v okviru Javne službe izvajanja strokovnih nalog s področja oljkarstva, ki jo financira Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano RS. Kataložni zapis o publikaciji (CIP) pripravili v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani COBISS.SI-ID 115255555 ISBN 978-961-7058-76-5 (PDF) Vsebina UVOD 2 SINONIMI 2 IZVOR 2 MOLEKULARNO-GENETSKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK 3 MORFOLOŠKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK 5 Drevo 5 List 6 Socvetje 7 Plod 8 Koščica 9 AGRONOMSKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK 10 Cvetenje 10 Oploditev 10 Občutljivost 11 Rodnost in uporabnost 11 KEMIJSKA KARAKTERIZACIJA OLJČNEGA OLJA 12 Maščobnokislinska sestava 12 Sestava in vsebnost sterolov 14 Sestava in vsebnost tokoferolov (vitamin E) 16 Sestava in vsebnost biofenolov 18 LITERATURA 20 2 UVOD SINONIMI SortaˈFrantoioˈ je v svetu razširjena zaradi sposob- 'Bresa fina', 'Comune', 'Correggiolo', 'Crognolo', 'Franto-nosti prilagajanja na različna okolja, redne in dobre iano', ˈGentileˈ, 'Infrantoio', 'Laurino', 'Nostrato', 'Oliva rodnosti ter kakovosti olja. Drevo je bujne rasti, lunga', 'Pendaglio', 'Pignatello', 'Raggio', 'Raggiolo', 'Raz-mladi poganjki so dolgi in povešeni. Dozorevanje plo- zo', 'Casaliva' ... dov je postopno in traja dalj časa. Plodovi vsebujejo več olja od sorte 'Leccino', olje pa ima visoko vsebnost oleinske kisline in biofenolov ter nizko vsebnost IZVOR tokoferolov. Sorta je občutljiva na pavje oko ter malo Sorta ˈFrantoioˈje italijanska sorta. V Sloveniji se uvršča občutljiva na oljčno muho in oljčnega molja, slabše pa med tuje sorte. prenaša nizke temperature, vendar se hitro obnavlja. Znana je njena velika občutljivost na oljčnega raka, ki je pogost spremljevalec te sorte. 3 MOLEKULARNO- GENETSKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK Genotipizacija sorte ˈFrantoioˈ na 15 mikrosatelitskih lokusih, predstavljeni so aleli, izraženi v baznih parih (bp). LOKUS PROFIL DNA (bp) DCA3 234:240 DCA5 196:204 DCA7 143:149 DCA9 181:205 DCA11 136:184 DCA15 243:263 DCA16 150:156 DCA18 177:179 GAPU101 186:199 GAPU103A 163:175 GAPU71B 124:144 EMO3 215:215 EMO90 186:192 UDO99-19 131:168 OeUP16 242:246 4 Genetski profil sorte ˈFrantoioˈna izbranih mikrosatelitskih lokusih DCA15, EMO90, GAPU71B, GAPU101; prikazane so dolžine pomnoženih alelov, izražene v baznih parih (bp). 5 MORFOLOŠKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK Drevo Parameter Opis drevesa Meritev bujnost bujna rast povešajoča zbitost krošnje srednje zbita krošnja dolžina internodija (cm) srednji poganjki (1–3) 1,6 6 List Parameter Opis lista Meritev dolžina (cm) srednje dolg (5–7) 5,72 širina (cm) srednje širok (1,25–1,50) 1,44 oblika glede na razmerje dolžina/širina eliptičen (< 4) 3,98 ukrivljenost glede na podolžno os hiponastičen (ukrivljen navzgor) zvijanje okoli osi odsotno ali rahlo vihanje listnih robov navzdol srednje intenzivnost barve zgornje strani temna 5 cm 1 cm Socvetje 7 Parameter Opis socvetja Meritev dolžina (mm) dolgo (> 35) 38,76 širina (mm) zelo široko (> 20) 21,65 dolžina peclja (mm) dolg (> 11) 11,69 število brstov (cvetov) srednje veliko brstov (18–25) 18,49 struktura (število brstov na dolžino socvetja (v cm)) redko (< 5,0) 4,80 razvejanost močna zalistniki (% socvetij z zalistniki) malo prisotni ali niso prisotni (< 10 %) 1,2 aksilarni brsti (% socvetij z aksilarnimi brsti) malo prisotni ali niso prisotni (< 5 %) 1,3 5 cm 1 cm 8 Plod Parameter Opis plodu Meritev masa (g) srednje velik plod (2–4) 2,20 dolžina (mm) srednje dolg plod (18–21) 18,70 širina (mm) ozek plod (13–15) 13,44 oblika – v položaju A (razmerje razmerje dolžina/širina) eliptičen plod (1,25–1,45) 1,39 oblika – opisno narobe jajčast plod položaj največjega premera pri vrhu simetrija – v položaju A rahlo asimetričen plod oblika vrha – v položaju A rahlo ošiljen vrh bradavica na vrhu neizrazita, ni redno prisotna oblika osnove – v položaju A ravna prisotnost lenticel veliko lenticel velikost lenticel srednje velike lenticele intenzivnost zelene barve nezrelega plodu srednja način barvanja enakomerno po celi povrhnjici barva v popolni zrelosti črna poprh na povrhnjici srednje izražen 1 cm 5 cm Koščica 9 Parameter Opis koščice Meritev masa (g) srednja (0,30–0,45) do visoka (> 0,45) 0,45 dolžina (mm) srednje dolga (12–15) 13,24 širina (mm) srednja (6–8) 6,82 oblika na podlagi razmerja dolžina/širina podaljšana (1,8–2,2) 1,95 oblika v položaju B eliptična položaj največjega premera v položaju B pri vrhu simetrija – v položaju A rahlo asimetrična simetrija – v položaju B simetrična oblika vrha – v položaju A zaokrožena konica – konec vrha izrazita oblika baze – v položaju A zaokrožena število fibrovaskularnih brazd na osnovnem delu nizko (< 7) razporeditev fibrovaskularnih brazd rahlo grupirana okoli šiva površina srednje razbrazdana 1 cm 5 cm 10 AGRONOMSKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK Cvetenje Parameter Opis Meritev čas cvetenja (dnevi), ('Leccino' = 0) zgodaj (< 0) –0,6 trajanje cvetenja (dnevi) srednje dolgo (8,5–10,5) 9,3 intenzivnost cvetenja srednja Oploditev Parameter Opis Meritev stopnja oploditve (%) ni podatkov stopnja samooploditve (%) ni podatkov potencialne opraševalne sorte samooplodna, bolje mešani nasadi Občutljivost 11 Parameter Opis Meritev občutljivost na nizke temperature občutljiva, hitra obnova občutljivost na sušo neznano občutljivost na napad oljčne muhe malo občutljiva občutljivost na napad oljčnega molja malo občutljiva občutljivost na pavje oko oz. oljkovo kozavost občutljiva občutljivost na sivo oljkovo pegavost neznano Rodnost in uporabnost Parameter Opis Meritev čas dozorevanja pozno vstop v polno rodnost srednje rodnost srednja izmeničnost redna do delno izmenična razmerje med plodom in koščico nizko (< 5,0) 4,89 razmerje med mesom in koščico nizko (2,0–4,0) 3,89 vsebnost olja (Abencor – %) zelo visoka (> 18) 19,6 vsebnost olja (Soxhlet – %) nizka (30–50) 46,2 12 KEMIJSKA Mejne vrednosti za ekstra deviško KARAKTERIZACIJA Vsebnost po oljčno olje po uredbi OLJČNEGA OLJA Parameter metodologiji Povprečna vrednost Standardna Komisije (EGS) št. 2568/91 in RESGEN deviacija Izvedbeni uredbi Komisije (EU) 2019/1604 Maščobnokislinska sestava C 14:0 (ut. %) miristinska kislina 0,01 ± 0,001 ≤ 0,03 Podatki so zbrani na podlagi rezultatov raziskovalnih C 16:0 (ut. %) palmitinska kislina srednja (10–13), projektov za olje sorte ˈFrantoioˈ, ki je bilo predelano visoka (13–15) 13,51 ± 1,10 7,50–20,00 iz zdravih, nepoškodovanih in ročno obranih plodov v C 16:1 (ut. %) palmitoleinska kislina (ω-7) 1,26 ± 0,24 0,30–3,50 optimalni zrelosti v obdobju 2007–2012 in leta 2020. C 17:0 (ut. %) margarinska kislina 0,04 ± 0,01 ≤ 0,40 C 17:1 (ut. %) margaroleinska kislina 0,09 ± 0,01 ≤ 0,60 C 18:0 (ut. %) stearinska kislina visoka (2–4) 2,16 ± 0,25 0,50–5,00 C 18:1 (ut. %) oleinska kislina visoka (70–75) 73,92 ± 1,22 55,00–83,00 C 18:2 (ut. %) linolna kislina (ω-6) nizka (5–9) 7,47 ± 0,27 2,50–21,00 C 18:3 (ut. %) linolenska kislina (ω-3) 0,69 ± 0,08 ≤ 1,00 C 20:0 (ut. %) arašidova kislina 0,37 ± 0,02 ≤ 0,60 C 20:1 (ut. %) eikozanojska kislina 0,30 ± 0,03 ≤ 0,50 C 22:0 (ut. %) behenska kislina 0,11 ± 0,01 ≤ 0,20 C 24:0 (ut. %) lignocerinska kislina 0,05 ± 0,01 ≤ 0,20 razmerje oleinska/linolna kislina 9,90 razmerje nenasičene/nasičene kisline 5,18 13 Mejne vrednosti za ekstra deviško Vsebnost po oljčno olje po uredbi Parameter metodologiji Povprečna vrednost Standardna Komisije (EGS) št. 2568/91 in RESGEN deviacija Izvedbeni uredbi Komisije (EU) 2019/1604 C 14:0 (ut. %) miristinska kislina 0,01 ± 0,001 ≤ 0,03 C 16:0 (ut. %) palmitinska kislina srednja (10–13), visoka (13–15) 13,51 ± 1,10 7,50–20,00 C 16:1 (ut. %) palmitoleinska kislina (ω-7) 1,26 ± 0,24 0,30–3,50 C 17:0 (ut. %) margarinska kislina 0,04 ± 0,01 ≤ 0,40 C 17:1 (ut. %) margaroleinska kislina 0,09 ± 0,01 ≤ 0,60 C 18:0 (ut. %) stearinska kislina visoka (2–4) 2,16 ± 0,25 0,50–5,00 C 18:1 (ut. %) oleinska kislina visoka (70–75) 73,92 ± 1,22 55,00–83,00 C 18:2 (ut. %) linolna kislina (ω-6) nizka (5–9) 7,47 ± 0,27 2,50–21,00 C 18:3 (ut. %) linolenska kislina (ω-3) 0,69 ± 0,08 ≤ 1,00 C 20:0 (ut. %) arašidova kislina 0,37 ± 0,02 ≤ 0,60 C 20:1 (ut. %) eikozanojska kislina 0,30 ± 0,03 ≤ 0,50 C 22:0 (ut. %) behenska kislina 0,11 ± 0,01 ≤ 0,20 C 24:0 (ut. %) lignocerinska kislina 0,05 ± 0,01 ≤ 0,20 razmerje oleinska/linolna kislina 9,90 razmerje nenasičene/nasičene kisline 5,18 14 Sestava in vsebnost sterolov Mejne vrednosti za ekstra Podatki so zbrani na podlagi rezultatov raziskovalnih deviško oljčno olje po uredbi projektov za olje sorte ˈFrantoioˈ, ki je bilo predelano Parameter Povprečna vrednost Standardna deviacija Komisije (EGS) št. 2568/91 in iz zdravih, nepoškodovanih in ročno obranih plodov v Izvedbeni uredbi Komisije (EU) optimalni zrelosti v letih 2011, 2012 in 2017. 2019/1604 holesterol (%) < 0,14 ≤ 0,5 brasikasterol (%) < 0,01 ≤ 0,1 24-metilenholesterol (%) 0,10 ± 0,05 kampesterol (%) 3,04 ± 0,16 ≤ 4,0 kampestanol (%) 0,11 ± 0,04 stigmasterol (%) 0,50 ± 0,03 < kampesterol ∆-7-kampesterol (%) < 0,02 ∆-5,23-stigmastadienol (%) < 0,02 klerosterol (%) 0,92 ± 0,01 β-sitosterol (%) 81,88 ± 1,96 sitostanol (%) 1,36 ± 0,21 ∆-5-avenasterol (%) 10,07 ± 2,62 ∆-5,24-stigmastadienol (%) 0,97 ± 0,32 ∆-7-stigmastenol (%) 0,25 ± 0,09 ≤ 0,5 ∆-7-avenasterol (%) 0,71 ± 0,15 navidezni β-sitosterol (%) 95,20 ± 0,34 ≥ 93 VSEBNOST SKUPNIH STEROLOV (mg/kg) 1395 ± 199 ≥ 1000 VSEBNOST ERITRODIOLA IN UVAOLA (% glede na vsoto vseh sterolov) 0,92 ± 0,35 ≤ 4,5 15 Mejne vrednosti za ekstra deviško oljčno olje po uredbi Parameter Povprečna vrednost Standardna deviacija Komisije (EGS) št. 2568/91 in Izvedbeni uredbi Komisije (EU) 2019/1604 holesterol (%) < 0,14 ≤ 0,5 brasikasterol (%) < 0,01 ≤ 0,1 24-metilenholesterol (%) 0,10 ± 0,05 kampesterol (%) 3,04 ± 0,16 ≤ 4,0 kampestanol (%) 0,11 ± 0,04 stigmasterol (%) 0,50 ± 0,03 < kampesterol ∆-7-kampesterol (%) < 0,02 ∆-5,23-stigmastadienol (%) < 0,02 klerosterol (%) 0,92 ± 0,01 β-sitosterol (%) 81,88 ± 1,96 sitostanol (%) 1,36 ± 0,21 ∆-5-avenasterol (%) 10,07 ± 2,62 ∆-5,24-stigmastadienol (%) 0,97 ± 0,32 ∆-7-stigmastenol (%) 0,25 ± 0,09 ≤ 0,5 ∆-7-avenasterol (%) 0,71 ± 0,15 navidezni β-sitosterol (%) 95,20 ± 0,34 ≥ 93 VSEBNOST SKUPNIH STEROLOV (mg/kg) 1395 ± 199 ≥ 1000 VSEBNOST ERITRODIOLA IN UVAOLA (% glede na vsoto vseh sterolov) 0,92 ± 0,35 ≤ 4,5 16 Sestava in vsebnost tokoferolov (vitamin E) Podatki so zbrani na podlagi rezultatov raziskovalnih projektov za olje sorte 'Frantoio', ki je bilo predelano iz zdravih, nepoškodovanih in ročno obranih plodov v optimalni zrelosti v obdobju 2004–2012 in leta 2020. Vsebnost po Parameter metodologiji Povprečna vrednost Standardna deviacija RESGEN α-tokoferol (mg/kg) 159 ± 35 β-tokoferol (mg/kg) < 2 γ-tokoferol (mg/kg) 5 ± 6 δ-tokoferol (mg/kg) < 2 skupni tokoferoli (mg/kg) nizka (< 200) 162 ± 39 17 18 Sestava in vsebnost biofenolov Parameter Vsebnost po metodologiji RESGEN Povprečna vrednost Standardna deviacija Podatki so zbrani na podlagi rezultatov raziskovalnih skupni OLE BP (mg/kg) 174 ± 108 projektov za olje sorte ˈFrantoioˈ, ki je bilo predelano iz zdravih, nepoškodovanih in ročno obranih plo-skupni LIG BP (mg/kg) 135 ± 84 dov v optimalni zrelosti v obdobju 2008–2012 in leta skupni biofenoli (mg/kg) visoka (> 450) 591 ± 302 2020. Zaradi različnih dejavnikov, kot so na primer različne od tega: lokacije, vremenski pogoji in prisotnost škodljivcev, so oleacein (mg/kg) 174 ± 108 možna precejšnja odstopanja od povprečnih vrednosti, kar se odraža v velikih standardnih deviacijah. oleokantal (mg/kg) 135 ± 84 lignana (mg/kg) 83 ± 16 O-Agl-dA (mg/kg) 31 ± 24 L-Agl-dA (mg/kg) 40 ± 30 O-Agl-A (mg/kg) 56 ± 59 L-Agl-A (mg/kg) 18 ± 15 Legenda: skupni OLE BP = skupni biofenoli olevropeinskega izvora skupni LIG BP = skupni biofenoli ligstrozidnega izvora O-Agl-dA = dialdehidna oblika olevropein aglikona L-Agl-dA = dialdehidna oblika ligstrozid aglikona O-Agl-A = aldehidna oblika olevropein aglikona L-Agl-A = aldehidna oblika ligstrozid aglikona 19 Parameter Vsebnost po metodologiji RESGEN Povprečna vrednost Standardna deviacija skupni OLE BP (mg/kg) 174 ± 108 skupni LIG BP (mg/kg) 135 ± 84 skupni biofenoli (mg/kg) visoka (> 450) 591 ± 302 od tega: oleacein (mg/kg) 174 ± 108 oleokantal (mg/kg) 135 ± 84 lignana (mg/kg) 83 ± 16 O-Agl-dA (mg/kg) 31 ± 24 L-Agl-dA (mg/kg) 40 ± 30 O-Agl-A (mg/kg) 56 ± 59 L-Agl-A (mg/kg) 18 ± 15 20 LITERATURA Bianco, D., Castelluccio, M. D., Conte, L., Knez, S., Bu- čar-Miklavčič, M., Mozetič, B., Parmegiani, P., Prinčič, D., Scarbolo, E., Sivilotti, P., Vesel, V., Vrščaj, B. 2014. UE LI JE II – Oljčno olje simbol kakovosti v čezmejnem prostoru. ERSA Deželna agencija za podeželski razvoj. Gorica, Italija: 353 str. Bučar-Miklavčič, M. 2019. Vpliv izbranih tehnoloških postopkov na kemijske in senzorične značilnosti slo-venskih deviških oljčnih olj. Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo, 98 str. Gentilini, S. 2007. Oljka v zgodovini, krajini in gospo-darstvu na območju Brd in vzhodnega gričevja Furla-nije Julijske krajine: ohranitev in razvoj. ERSA Deželna agencija za podeželski razvoj. Gorica, Italija: 105 str. Godec, B., Hudina, M., Usenik, V., Fajt, N., Koron, D., Solar, A., Vesel, V., Ambrožič Turk, B., Vrhovnik, I., Ko-drič, I. 2011. Sadni izbor za Slovenijo 2010. MKGP, Ljubljana, Slovenija: 110 str. Uredba komisije (EGS) št. 2568/91, nazadnje spreme-njena z Izvedbeno uredbo komisije (EU) 2019/1604. Vesel, V., Vrhovnik, I., Jančar, M., Bandelj, D., Deve-tak, M., Baruca Arbeiter, A., Dreu, S. Oljka. Ljubljana: Kmečki glas, 2020. 216 str. 21 Document Outline _Hlk1471628 _Hlk1544328 _Hlk164358 _Hlk874801 _Hlk1564806 _Hlk167939 _Hlk524959927 _Hlk162686 _Hlk164528 _Hlk1565545 _Hlk172290 _Hlk172207 _Hlk869963