Fracture characteristics of the Cr-V ledeburitic steel Vanadis 6 - Jurči, Peter (Materiali in tehnologije, 2010)
PM-jeklo Vanadis 6 je zelo popularno orodno jeklo za različno uporabo v hladnem. Preizkušance za tri točkovni upogib in žilavost loma smo avstenitizirali pri dveh različnih temperaturah, kalili z obdelavo in brez nje pod temperaturno ničlo in dvakrat popustili. Ugotovili smo, da je upogibna trdnost nižja po kaljenju z višje temperature in po obdelavi pod ničlo. Žilavost loma je bila nižja po kaljenju z višje temperature in je bila nekoliko večja po obdelavi pod ničlo. Zmanjšana upogibna trdnost je logičen rezultat povečanja velikosti avstenitnih zrn in povečanja notranjih napetosti po obdelavi pod ničlo. Primer žilavosti loma je bolj kompleksen, kajti na eni strani temperatura avstenitizacije vpliva podobno na upogibno trdnost in žilavost loma, po drugi pa obdelava pod ničlo poveča žilavost loma.V članku so predstavljeni detajli o opravljenih preizkusih in predstavljena je razlaga vedenja materiala z upoštevanjem mikrostrukture.
Keywords: orodna jekla; ledeburitna jekla; toplotna obdelava; obdelava pod ničlo; upogibna trdnost; lomna žilavost